011 334 9395 | 063 8425 465

Vaša pretraga

Vrsta nekretnine: Stan x
Lokacija: Stari grad x

Stanovi Stari grad za prodaju

Opština Stari grad je u današnjim granicama nastala 1957. godine spajanjem opština Stari grad, Skadarlije i dela Terazija. Ova opština se nalazi u samom centru Beograda i oivičena je opštinama Savski venac, Palilula, Vračar, Zvezdara i preko reke Novi Beograd. Centralni položaj opštine čine područje Starog grada izuzetno privlačnim za mnoge privredne delatnosti, pre svega za uslužne delatnosti, trgovinu i bankarstvo. Stari grad sa pravom možemo smatrati centrom kulturnih, turističkih, obrazovnih, političkih, poslovnih i drugih dešavanja.            
 
Na ovoj opštini se nalazi najznačajnije arhitektonsko, kulturno i istorijsko nasleđe Beograda a blizu 200 zgrada, prostornih celina i spomenika je pod zaštitom. Znamenitosti Starog grada su Beogradska tvrđava, Trg Republike i Studentski trg, Knez Mihailova ulica, ulica Kralja Milana, Terazije, Dorćol, Skadarlija i druge manje gradske celine. Beogradska tvrđava je najstariji kompleks spomenika u Beogradu. Podigli su je Austrijanci na ruševinama nekadašnjeg utvrđenja, a Turci su je preuređivali i doveli do oblika koji danas ima. Na Beogradskoj tvrđavi se nalaze Kula Nebojša sazidana u 15. veku, spomenik “Pobednik”, rad Ivana Meštrovica, i Leopoldova, Karađorđeva, Zindan i Sahat kapija. Knez Mihailova ulica je počela da dobija oblik 1867. godine, a  gradske vlasti su ulici dale ime 1872. godine čime je Knez Mihailova postala prva ulica sa zvaničnim imenom koje se zadržalo do današnjih dana. U Knez Mihailovoj su kuće sagradile najuticajnije i najbogatije porodice iz Beograda. Pored ovih kuća po lepoti se izdvajaju zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti i kafana „Ruski car“ i „Grčka kraljica“. Trg Republike je današnji oblik dobio nakon podizanja spomenika Knezu Mihailu Obrenoviću 1882. godine. Trg je projektovan 1866. godine i na njemu se nalaze Narodni muzej, Narodno pozorište i Dom vojske. Studentski trg je postao trg u 19. veku, nakon izmeštanja turskog groblja i Velike pijace. Oko Trga se nalaze najlepše zgrade u Beogradu: Kapetan Mišino zdanje u kojem je smešten Rektorat Beogradskog univerziteta, Filološki fakutltet, Zadužbina Ilije Kolarca, Pedagoški muzej. Terazije su sam centar Beograda i uvek su bile centar društvenog života grada. Ovaj trg je dobio ime po vodovodnom sistemu snabdevanja koji su Turci nazvali Terazije a koji se nalazio na mestu današnjeg hotela „Moskva“. Terazije su današnji oblik dobile 1947. godine kada su uklonjene tramvajske šine i tramvajski prevoz zamenjen autobuskim. Na ovom prelepom trgu ističu se Palata „Albanija“, Igumanova palata, palata „Atina“ i kuća Krsmanovića. Opština Stari grad obuhvata i deo ulice Kralja Milana u kojoj se nalazi Stari dvor izgrađen 1882. godine kao rezidencija kralja Milana Obrenovića. U njemu se danas nalazi Skupština grada Beograda. Preostale dve znamenitosti Starog grada su Skadarlija i Dorćol. Prvi stanovnici Skadarlije su bili Cigani koji su počeli da se nastanjuju na ovom mestu 1830. godine pa je kraj dobio prvobitni naziv „Ciganska četvrt“. Kasnije u 19. veku izgrađeno je nekoliko poznatih kafana i Skadarlija je dobila svoj poznati boemski duh. Dorćol na turskom znači „mesto na kojem se ukrštaju četiri puta“ i ovaj deo grada je za vreme otomanske vladavine zaista bio mali deo grada na raskršću ulica Kralja Petra i Cara Dušana. Danas je to velika rezidencijalna četvrt u kojoj se, između ostalog, nalazi crkva Aleksandra Nevskog, Jevrejski istorijski muzej, Bajrakli džamija i Stara kuća u Dušanovoj.
 
Na području opštine Stari grad nalazi se veliki broj ustanova gradskog i republičkog značaja. Tu su 13 fakulteta, rektorati Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti, Srpska akademija nauka i umetnosti, 10 srednjih škola od kojih dve gimnazije i dve muzičke škole, 8 osnovnih škola i 11 vrtića. Od zdravstvenih ustanova, na Starom gradu se nalazi Dom zdravlja, Gradski zavod za javno zdravlje i Institut za mentalno zdravlje.
 

Opština Stari grad zauzima površinu od 698 ha i čine je delovi Stari grad centar, Donji Dorćol, Gornji Dorćol, Kalemegdan, Terazije i Trg republike. U ovoj opštini živi oko 70.000 stanovnika. 

Detaljnije

Beograd - Prodaja

Stari grad, Donji Dorćol, Braće Baruh

58.000
Stan je izvorno jednosoban adaptiran u jednoiposoban, dvostrano orjentisan. Spavaća soba gleda na ulicu a dnevni boravak na dvorište. Visina...
Detaljnije
Sprat3 / 3
Površina30 m²
Br.soba1.0
VrstaStan
1 Stan - Beograd, Stari grad

Beograd - Prodaja

Stari grad, Donji Dorćol, Jevrejska

375.000
Perfektan stan u novijoj zgradi. Odlične je strukture, dvostrano orijentisan, sa otvorenim pogledom. Stan je svetao i sunčan. U neposrednoj...
Detaljnije
Sprat3 / 4
Površina159 m²
Br.soba5.0
VrstaStan
2 Stan - Beograd, Stari grad