011 334 9395 | 063 8425 465
Bookmark and Share

Svi koju su ikada pokušali da fotografišu svoj stan znaju da je unutrašnji prostor veoma težak „model” za fotografisanje i da stan na fotografiji često deluje ili „prenatrpano“ ili, nasuprot tome „prazno” ili „beživotno”. Naših par saveta će vam pomoći da izbegnete ove probleme.

Sredite stan pre nego što ga fotografišete

Namestite krevet, izravnajte staze, raširite zavese, sklonite odeću sa stolica, sakrijte korpu za đubre, spustite dasku na WC šolji. A da bi vaš stan posle ovih intervencija ipak izgledao kao da u njemu  neko živi - otvorite prozor ili stavite vazu sa cvećem na sto. Ipak, potrudite se da ne budete vi ili članovi vaše porodice na fotografiji. Čuvajte se ogledala! Vaš autoportret sa fotoaparatom u ogledalu u kupatilu vam neće pomoći da prodate stan.

Šta slikati

Sve. Što više to bolje. Napravite mnogo fotografija i izaberite najbolje. Slikajte svaku prostoriju u stanu. Pokušajte da fotografijom obuhvatite celu prostoriju tako što ćete se odaljiti i slikati iz različitih uglova kako bi slika dobila na dubini i soba izgledala veća. Zatim  fotografišite izbliza najbolje delove nameštaja i ukrasne detalje. Mali arhitektonski detalji ili ukrasi mogu izgledati nebitno ali oni mogu da predstave stil u kojem je dizajniran vaš stan. Slikajte pogled iz stana ukoliko je lep, i to u različito doba dana ili godišnjeg doba. Ako je zgrada u kojoj je stan lepa, fotografišite i spoljni izgled fasade.

Osvetljenje

Većina fotoaparata je podešena tako da pravi fotografije na otvorenom prostoru i svi unutrašnji prostori prosto deluju previše mračno. Najbolje je da fotografišete stan pri dnevnom svetlu, ali ne i kada je previše sunčano. Ukoliko nema dovoljno prirodnog svetla iskoristite stvari koje odbijaju svetlo. Veliki beli prekrivač za krevet pomoći će u fotografisanju sobe koja ima tamne zidove, nameštaj i zavese.

Ukoliko ipak morate da slikate stan pri veštačkom osvetljenju, pokušajte da koristite istu marku standardnih ili halogenih sijalica. Pomešano svetlo je najgori izbor. Nemojte koristiti blic ukoliko nemate dobar blic. Uključite sva svetla u sobi, meka žuta svetlost može dati toplinu vašem stanu i slici dodati potrebnu nijansu i ton. Ako u stanu imate veliki jednobojni zid, stavite pored njega lampu na dvosed ili komodu i tako osvetlite zid.

Kako slikati

Najvažnije je da umirite fotoaparat. Čak iako savršeno namestite prostor i dobro ga osvetlite, mutna fotografija je beskorisna. Stavite fotoaparat na sto ili ravnu površinu ili umirite ruku tako što ćete je prisloniti uza zid. Većina fotoaparata nema dovoljno široka sočiva da obuhvati celu sobu, pa ćete morati da se povučete u ugao i slikate sobu kroz dovratak. Slikajte prostorije iz što više uglova i kroz dovratke. Ne slikajte uvek sa nivoa očiju. Čučnite ili se popnite na stolicu da biste dobili različite perspektive, ali se trudite da što manje plafona imate na slici.  

I nikako ne slikajte stan mobilnim telefonom!