011 334 9395 | 063 8425 465

Skuvajte kafu pre nego što stignu potencijalni kupci i potrudite se da ih miris sveže kuvane kafe koji se širi hodnikom pogodi pravo u lice čim kroče u stan. Svi znaju za ovaj trik, ali to je samo jedan od saveta. Osim toga, razmislite i o sledećem:

 • Sveže ofarbana vrata stana su dobra polazna tačka. Nećete imati drugu šansu da ostavite prvi utisak.
 • Potencijalni kupac lagano i nesmetano ulazi u stan. Nepoverljivi kupac mora da se provlači kroz smeće, letke za brzu hranu, stare novine i razbacane cipele. Potrudite se da rasčistite stan!
 • Provetrite, isterajte miris vlage; slobodno koristite osveživače prostorija ili mirisne sveće.
 • Ako je stan prazan, uvek ostavite neki komad nameštaja kako bi potencijalni kupci imali utisak da u stanu može da se živi.
 • Fleka od vlage na plafonu koju je prouzrokovalo malo curenje sudopere od komšijinog stana za nervoznog potencijalnog kupca predstavlja znak potencijalne poplave. Prekrečite taj deo plafona.
 •  Farba koja se ljušti sa prozora, polomljene ručke na fiokama, neoprano kupatilo i slične stvari pokazuju da stan treba da se temeljno renovira. I to je razlog za smanjenje cene. Zato se potrudite da uredite stan što je bolje moguće.
 • Ako kupac tokom gledanja stana sedne, to znači da se verovatno oseća kao kod kuće, možda čak i da razmišlja o davanju ponude. Zbog toga, potrudite se da oko kreveta i fotelja ima dovoljno prostora da potencijalni kupci i agenti ne bi morali da preskaču preko stočića i časopisa.
 • Neka zimi budu uključena svetla u stanu. To može da očara posmatrače.... ili razočara, ukoliko nedostaju sijalice.
 • Veoma je važno da potencijalni kupac stekne utisak da može lagano da se kreće kroz stan. I zato je svetlost veoma važna. Prirodna svetlost može leti oživeti mesto i dati mu osećaj svežine i čistoće. Zbog toga, razvucite zavese i otvorite prozore.
 • Kada odlučite da prodate stan, kuću ili lokal, agencija koju angažujete će oglašavati vaš stan i dovoditi zainteresovane kupce da gladaju nekretninu. Najbolje je da sarađujete sa ograničenim brojem agencija, kako biste izbegli da isti potencijalni kupci dolaze više puta.

Odakle početi?

 • U kom delu grada želite da kupite stan?
 • Da li razmišljate još o nekom delu grada ali niste sigurni?
 • Kakav stan tražite?
 • Šta je to što stan „mora da ima” a „šta ne sme da ima”?
 • Koliko novca ste spremni da potrošite da biste kupili stan kakav želite?
 • Do kada želite da se uselite?
 • Da li morate da prodate stan da biste kupili drugi i, ukoliko je odgovor pozitivan, da li ste već počeli da prodajete svoj stan?
 • Da li imate jasan finansijski plan? Koliko novca imate na raspolaganju? Koliki kredit podižete? Koliko novca možete da pozajmite?

Želim da pogledam stanove

 • Čim agent shvati šta želite, vreme je da pogledate određeni broj stanova kako biste otprilike videli šta možete da kupite za novac koji imate u delu grada u kojem želite da kupite stan.
 • Što ranije shvatite odnos vrednosti novca i nekretnina na tržištu, to ćete ranije biti u poziciji da kupite stan.
 • Pogledajte onoliko stanova koliko želite, ali ako nađete savršeni stan na početku potrage, ne oklevajte. Ukoliko se Vama dopada, verovatno se dopada i nekom drugom!
 • Podrobno opišite agentu svoje utiske nakon gledanja svakog stana; to će mu/joj pomoći da on/ona pomogne Vama u traženju savršenog stana.

Našao/našla sam stan!

Kada nađete stan koji Vam odgovara, razgovarajte sa svojim agentom o tome šta treba raditi dalje. Konsultujte ga/je koja je realna vrednost tog stana, pa onda recite svoju ponudu. Davanje ponude za kupovinu stana nije samo pitanje novca; pored toga, treba da dostavite informacije o:

 • strukturi finansijskih sredstava (gotovina, kredit, pozajmica).
 • predloženim rokovima (za potpisivanje ugovora, podizanje kredita, useljenje),
 • dodacima koji ostaju u stanu (ugradna kuhinja, ugradni ormari, grejna tela, nameštaj, itd.)

Prodavac očekuje da dostavite sve ove informacije kako bi odlučio da li je ponuda prihvatljiva ili nije i, eventualno, predložio neka kompromisna rešenja.

Šta dalje?

Kada se kupoprodaja dogovori, agent će biti glavna osoba u komunikaciji između svih strana uključenih u ovaj posao i pružiće Vam pomoć na svakom koraku gde god je to potrebno.

Sledeći prioriteti su:

 • Priprema ugovora koji sačinjava advokat  koji ima višegodišnje iskustvo u poslovima kupoprodaje  nekretnina. Ugovor potpisuju kupac i prodavac.
 • Overa predugovora / kupoprodajnog ugovora u sudu.
 • Prenos novca sa računa kupca na račun prodavca u banci. 
 • Ulazak u posed stana.

Još neki savet?

Budite otvoreni i iskreni sa svojim agentom; što bolje razume Vaše potrebe, više će moći da Vam pomogne.

 • Neka stan pogledaju svi oni čije Vam je mišljenje važno pre nego što date ponudu za kupovinu.
 • Ovo je uzbudljiv ali i veoma stresan period Vašeg života. Imajte u vidu osećanja svih koji su uključeni u ovaj posao i pokušajte da reagujete mirno i staloženo na sve izazove.

Svi koju su ikada pokušali da fotografišu svoj stan znaju da je unutrašnji prostor veoma težak „model” za fotografisanje i da stan na fotografiji često deluje ili „prenatrpano“ ili, nasuprot tome „prazno” ili „beživotno”. Naših par saveta će vam pomoći da izbegnete ove probleme.

Sredite stan pre nego što ga fotografišete

Namestite krevet, izravnajte staze, raširite zavese, sklonite odeću sa stolica, sakrijte korpu za đubre, spustite dasku na WC šolji. A da bi vaš stan posle ovih intervencija ipak izgledao kao da u njemu  neko živi - otvorite prozor ili stavite vazu sa cvećem na sto. Ipak, potrudite se da ne budete vi ili članovi vaše porodice na fotografiji. Čuvajte se ogledala! Vaš autoportret sa fotoaparatom u ogledalu u kupatilu vam neće pomoći da prodate stan.

Šta slikati

Sve. Što više to bolje. Napravite mnogo fotografija i izaberite najbolje. Slikajte svaku prostoriju u stanu. Pokušajte da fotografijom obuhvatite celu prostoriju tako što ćete se odaljiti i slikati iz različitih uglova kako bi slika dobila na dubini i soba izgledala veća. Zatim  fotografišite izbliza najbolje delove nameštaja i ukrasne detalje. Mali arhitektonski detalji ili ukrasi mogu izgledati nebitno ali oni mogu da predstave stil u kojem je dizajniran vaš stan. Slikajte pogled iz stana ukoliko je lep, i to u različito doba dana ili godišnjeg doba. Ako je zgrada u kojoj je stan lepa, fotografišite i spoljni izgled fasade.

Osvetljenje

Većina fotoaparata je podešena tako da pravi fotografije na otvorenom prostoru i svi unutrašnji prostori prosto deluju previše mračno. Najbolje je da fotografišete stan pri dnevnom svetlu, ali ne i kada je previše sunčano. Ukoliko nema dovoljno prirodnog svetla iskoristite stvari koje odbijaju svetlo. Veliki beli prekrivač za krevet pomoći će u fotografisanju sobe koja ima tamne zidove, nameštaj i zavese.

Ukoliko ipak morate da slikate stan pri veštačkom osvetljenju, pokušajte da koristite istu marku standardnih ili halogenih sijalica. Pomešano svetlo je najgori izbor. Nemojte koristiti blic ukoliko nemate dobar blic. Uključite sva svetla u sobi, meka žuta svetlost može dati toplinu vašem stanu i slici dodati potrebnu nijansu i ton. Ako u stanu imate veliki jednobojni zid, stavite pored njega lampu na dvosed ili komodu i tako osvetlite zid.

Kako slikati

Najvažnije je da umirite fotoaparat. Čak iako savršeno namestite prostor i dobro ga osvetlite, mutna fotografija je beskorisna. Stavite fotoaparat na sto ili ravnu površinu ili umirite ruku tako što ćete je prisloniti uza zid. Većina fotoaparata nema dovoljno široka sočiva da obuhvati celu sobu, pa ćete morati da se povučete u ugao i slikate sobu kroz dovratak. Slikajte prostorije iz što više uglova i kroz dovratke. Ne slikajte uvek sa nivoa očiju. Čučnite ili se popnite na stolicu da biste dobili različite perspektive, ali se trudite da što manje plafona imate na slici.  

I nikako ne slikajte stan mobilnim telefonom!

Odluka o kupovini ili prodaji nekretnine je jedna od najvažnijih odluka za većinu kupaca i prodavaca. Ipak, malo je onih koji posvećuju dovoljno pažnje izboru agenta ili agencije koji će najviše odgovarati njihovim potrebama. Ono što smatramo važnim je da se osećate sigurno, komforno i lišeni svake vrste stresa koliko god je to moguće što u procesu traženja željene nekretnine što u toku realizacije kupoprodaje.

Prava agencija i dobar agent će prepoznati vaše potrebe, iskreno vam reći dali su vaša očekivanja realna, imati dovoljno vremena i energije da se posveti realizaciji vaše kupovine ili prodaje, i po potrebi vam predložiti još neko rešenje. Agent mora da poseduje izražene pregovaračke sposobnosti i uverenje da posao treba završiti na zadovoljstvo svih strana.

Ovakav način rada i odnosa prema klijentu mi smatramo važnim, a odluku o tome koja agencija ili koji agent će vas zastupati u jednom od najvažnijih poslova u životu, ipak donosite sami.